piektdiena, 2017. gada 3. februāris

pretklepus konfektes-mēģinājums nr.1

Pretklepus konfektes  jeb drops meklēju receptes internetā.Mēģināju savu variantu apvienojot divu veidu receptes,pievienojot savu garšu.

Receptei ņemam:

  1. 150ml ūdens
  2. 200 g cukura
  3. 4ēdamkarotes medus
  4. saujiņu islandes ķērpja(man jau bija kopš vasaras salasīts,sēņojot),teiksim 3 ēdamkarotes nesaberzta ķērpja
  5. saujiņu liepziedu tējas(3 ēdamkarotes)
Sākumā paņemam tīru katliņu,uzvāram ūdeni.No sākuma liksies,ka ūdens ir pamaz.Ja patiesi neapsedz zāļu maisījumu,var nedaudz pievienot vēl ūdeni,bet attiecīgi vēlāk var pievienot karoti medus.

Ieberam  tīru islandes ķērpi,atbrīvotu no visādiem meža piemaisījumiem,pievienojam arī liepziedus,lai nebūtu tik izteikts ķērpja rūgtums.Liepziedi dos papildus smaržu un saldeno garšu.Pavāram apmēram 12. minūtes uz lēnas uguns.Ūdens paliek jau tumšāks,tas nozīmē,ka būs paņēmis visas labās vielas no augiem.

Novārījumu caur sietiņu izkāšam.Paliek tikai tumšāka tēja.

Pievienojam cukuru un nepārtraukti,lēni maisam apmēram 15 minūtes.Pievienoju arī medu 3-4 ēdamkarotes.Pavāram vēl 10 minūtes,kamēr maisot (iesaka izmantot silikona lāpstiņu,lai nelīp karamele klāt)sāk veidoties staipīga tumšāka karamele.

Maisījumam sabiezējot,gatavību pārbauda iepilinot pilīti sīrupa aukstā ūdenī:ja sacietē un pārkožot trausla,beidzam vārīt,ja staipīga,līp vēl mutē,tad nedaudz jāpavāra.

Iepriekš jāsagatavo cepampapīrs,uz kura uzkaisa pūdercukuru.Netaupiet,jo vieglāk būs noņemt karameles.

Es ar to pašu silikona lāpstiņu pilināju uz cepampapīra mazus pikucīšus...sākumā :)....ātri vien sapratu,ka to daru par lēnu,jo karamele ļoti ātri palika cietāka.Tad nu gan aši plānā kārtā izlēju visu atlikušo pikuci uz cepampapīra ar pūdercukuru virsū,un ļāvu nedaudz sastingt.Ar nazīti ,kamēr vēl nedaudz mīksti,sagriezu nelielos gabaliņos.

Visu no katliņa laukā nedabūju,sacietēja






Uztaisīju parastu tēju un ielēju katliņā,lai sīrups atkūst.Rezultātā bija arī garda tēja ar ķērpja,liepziedu,medus garšu.


Šādas nu sanāca manas pretklepus konfektītes.

Sabēru burciņā,lai mitrums netiek.Būs ar ko pacienāt krustbērnus.

Nav komentāru: